Sambata
27
Mai

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Guvernului României
Departamentul pentru Relaţii Interetnice
şi implementat de către Institutul Intercultural Timişoara


 






 

Cauta

(cautare cu diacritice)
Albanezi
Armeni
Bulgari
Cehi
Croaţi
Evrei
Germani
Eleni
Italieni
Macedoneni
Maghiari
Polonezi
Români
Romi
Ruşi
Ruteni
Sârbi
Slovaci
Tătari
Turci
Ucraineni
Arabi
Chinezi
Indieni
Iranieni
Universal
Migrant in Romania
dialog2008
Dec 2016 Ianuarie 2017 Feb 2017
D L Ma Mi J V S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Feb 2017 2017Feb 2018
1 Ianuarie
2 Februarie
3 Martie
4 Aprilie
5 Mai
6 Iunie
7 Iulie
8 August
9 Septembrie
10 Octombrie
11 Noiembrie
12 Decembrie
Departamentul pentru Relaţii Interetnice
Institutul Intercultural Timişoara
 
Revelionul
27-01-2017 - Chinezi

Ultima seară a ultimei luni a unui an după calendarul tradiţional Chinezesc reprezintă Revelionul Chinezesc. Există multe obiceiuri legate de acest eveniment. Pentru a întîmpina această sărbătoare, se fac diferite pregătiri. La sate acestea încep chiar la începutul lui decembrie. De obicei, gospodinele fac curăţenie şi spală rufele pentru a arunca „murdăria” şi „vechiturile”, astfel încît să întîmpine Noul An cu o nouă înfăţişare. Concomitent, bărbaţii se ocupă de cumpărături, achiziţionând din magazine sau de pe piaţă mărfuri necesare în perioada Anului Nou, cum sunt bomboane, prăjituri, seminţe, carne, peşte, fructe, băuturi, ţigări sau obiecte de uz casnic precum televizoare, casetofoane, şi alte aparate electro-menajere. După ce au făcut curăţenia, există obiceiul de a lipi hârtii conţinând perechi de versuri consacrate Anului Nou la intrarea casei sau pe pereţi, pentru a crea o atmosferă sărbătorească şi a avea noroc în anul care vine. Masa de Revelion este foarte importantă pentru Chinezi, pentru că după ea vine un Nou An. Ea este numită şi „Masa Reîntregirii”. În seara de Revelion, toţi membrii familiei se întorc acasă, chiar şi cei lucrează în alte localităţi şi se reunesc în jurul mesei. În sudul Chinei, această masă este bogată şi copioasă, cuprinzînd de obicei peste 10 feluri de mîncare, din care nu lipsesc brânza de soia şi peştele, deoarece în limba Chineză pronunţia acestor cuvinte înseamnă bogăţie. În nordul Chinei, fiecare familie obişnuieşte să umple împreună colţunaşii. Un alt obicei este plecarea întregii familii în vizită la rude şi prieteni sau invitarea acestora acasă, la masa de Revelion. După terminarea acesteia, oamenii mai în vârstă trebuie să dea bani celor mai tineri, adresându-le urări de viaţă lungă. În ultima seară a anului, oamenii au obiceiul să se culce după miezul nopţii, pentru a-şi lua rămas bun de la Anul Vechi şi a întâmpina sosirea celui Nou. În trecut, oamenii primeau Anul Nou cu pocnitori şi artificii, obicei care simboliza înlăturarea vechiului şi răului. Luând în consideraţie problemele de securitate şi poluare, în oraşele mari ale Chinei, artificiile şi pocnitorile au fost interzise de câţiva ani. Totuşi, există locuri special amenajate unde pasionaţii de petarde şi pocnitori se pot distra.

 



< inapoi

© 2008 Institutul Intercultural Timisoara. Toate drepturile rezervate.