Vineri
20
Iulie

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Guvernului României
Departamentul pentru Relaţii Interetnice
şi implementat de către Institutul Intercultural Timişoara


 






 

Cauta

(cautare cu diacritice)
Albanezi
Armeni
Bulgari
Cehi
Croaţi
Evrei
Germani
Eleni
Italieni
Macedoneni
Maghiari
Polonezi
Români
Romi
Ruşi
Ruteni
Sârbi
Slovaci
Tătari
Turci
Ucraineni
Arabi
Chinezi
Indieni
Iranieni
Universal
Migrant in Romania
dialog2008
Nov 2017 Decembrie 2017 Jan 2018
D L Ma Mi J V S
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
           
Jan 2018 2017Jan 2018
1 Ianuarie
2 Februarie
3 Martie
4 Aprilie
5 Mai
6 Iunie
7 Iulie
8 August
9 Septembrie
10 Octombrie
11 Noiembrie
12 Decembrie
Departamentul pentru Relaţii Interetnice
Institutul Intercultural Timişoara
 
Ajunul Crăciunului
24-12-2017 - Slovaci

Slovacii din România în Ajunul Crăciunului se pregătesc de sărbătorirea Naşterii lui Isus Cristos. În dimineaţa Ajunului Crăciunului, membrii familiei trebuie să se trezească foarte devreme, să iasă în aer liber şi să păşească pe pământ. Este o confirmare a vechii legături a omului cu pământul, întrucât se cunoaşte faptul că slavii au fost, la origini, pricepuţi agricultori. Seara de Ajun începe cu aşa-zisa stedry vecer - moment când toţi membrii familiei se adună pentru cea mai îmbelşugată masă a anului. Se obişnuieşte, atunci când este pregătită masa şi se aranjează tacâmurile, să se pună unul în plus, care este pentru cei morţi. Se serveşte un pahar de hriata, se mănâncă miere sau turtă dulce iar mierea cu usturoi este nelipsită. Felul următor este kapustnica. De asemenea, se mai servesc opekance (baghete din aluat) şi pirohy (colţunaşi). În această seară, în rândul familiilor luterane, se consumă crap iar apoi preparate din porc (familiile catolice nu servesc în seara de Ajun). În ce priveşte mâncarea rămasă, ea nu trebuie strânsă până a doua zi, a Crăciunului.

 



< inapoi

© 2008 Institutul Intercultural Timisoara. Toate drepturile rezervate.